Activitats escolars

Educació Primària (1r cicle)

Sessions de planetari

La sessió de planetari consta de diverses parts. Inicialment realitzem una projecció de temàtica astronòmica i, tot seguit, fem una explicació del cel amb el simulador. Coneixerem el Sol, l’única estrella que podem observar de dia, i viatjarem en el temps fins que arribem a la nit. Veurem com els milers d’estels visibles es poden agrupar en formes i figures que antigues civilitzacions van dibuixar en el cel i que han arribat fins als nostres dies, les constel·lacions. Podrem trobar animals, princeses, guerrers i monstres. Descobrirem també el nostres satèl·lit, la Lluna, i planetes com Júpiter o Saturn. Finalment contemplarem el secret que amaga el planetari i que el fa únic en el món!
A continuació teniu un breu resum de les projeccions que podeu escollir:

3, 2, 1 LIFTOFF!

Enmig de les muntanyes de ferralla d’un abocador hi viuen una colla de hàmsters.
Entre ells destaca l’Elon, un hàmster a qui li agrada molt la ciència, a diferència dels seus companys que no se’l prenen gaire seriosament. Un bon dia quelcom misteriós provinent de l’espai exterior cau a l’abocador.
Dins del cràter format per l’impacte hi ha un robot que ha caigut de la nau espacial on viatjava. Posant a prova els seus coneixements científics, l’Elon haurà de buscar el mitjà per retornar el robot a la nau espacial abans no sigui massa tard.

POLARIS

Els pols del planeta Terra són zones molt fredes i on durant els mesos d’hivern gairebé no hi arriba la llum del Sol. Quina n’és la causa?
Passa el mateix en altres planetes? A bord de la nau Polaris, acompanyats de l’os Vladimir i el pingüí James, descobrirem el que succeeix en els altres planetes del Sistema Solar i, aplicant el mètode científic, intentarem trobar una explicació que doni resposta a les nostres preguntes.

BEYOND THE SUN

Una nit, quan la Celeste se’n va a dormir, rep una visita inesperada. És en Moon, qui coneix molts dels secrets de l’Univers. Amb
ells descobrirem que, més enllà del Sistema Solar, podem trobar molts altres planetes que coneixem amb el nom d’exoplanetes. Veurem
com es poden detectar, quins elements els caracteritzen i altres curiositats sobre aquests objectes llunyans i misteriosos.

LUCÍA, EL SECRET DELS ESTELS FUGAÇOS

L’os Vladimir i el pingüí James comencen una nova aventura a bord de la seva nau espacial, Polaris. Objectiu: les aurores polars. Ara bé, un
impacte no previst a la nau i un aterratge al bell mig de la jungla faran que es plantegin noves preguntes. Què són i de què estan
fets els meteorits? Per què brillen els estels fugaços? De nou a bord del Polaris i amb una nova acompanyant iniciaran un nou viatge pel Sistema Solar per intentar respondre aquestes preguntes aplicant, com sempre, el mètode científic.

Observacions

LA NOSTRA ESTRELLA EL SOL (OBSERVACIÓ DEL SOL)

Durant el dia el Sol ens escalfa i il·lumina el nostre entorn. Però com és el Sol? El tenim lluny o a prop? És gran o petit? Quin és el seu color? Amb els aparells que tenim al nostre centre respondrem totes aquestes preguntes.
També podrem veure si hi ha alguna taca solar o bé si en aquell moment s’està produint alguna fulguració en el Sol.

LA NIT DE LES ESTRELLES (OBSERVACIÓ DE NIT)

Quan es fa de nit al Montsec, el millor cel de Catalunya, podem observar amb gran detall la Lluna, planetes, estrelles i altres objectes més llunyans i misteriosos. Combinant l’observació a simple vista i l’ús de telescopis ens aproparem a la descoberta del cel nocturn.

Tallers

ENLAIRANT COETS

5, 4, 3, 2, 1 acció!!! En aquesta activitat descobrirem detalls i curiositats dels coets i en farem volar alguns propulsats per aigua i aire. Tots els nens i nenes podran gaudir de l’experiència d’enlairar el seu primer coet.

FEM CRÀTERS!!!

Si mirem la Lluna, ja sigui directament, amb l’ajut d’un telescopi o bé a través d’una fotografia, veurem que la seva superfície és irregular, amb zones més clares i altres de més fosques. Observarem també unes altres zones una mica misterioses, els cràters. Produïts per l’impacte de meteorits a la superfície lunar, reproduirem aquest fenomen a petita escala i de forma molt divertida amb materials casolans.

EL SISTEMA SOLAR A L’HABITACIÓ

La Terra, el planeta on vivim, és només un dels objectes que tenim al Sistema Solar. El Sol, planetes com ara Venus, Mart, Júpiter i Saturn o satèl·lits com la Lluna amaguen detalls molt interessants. Amb l’ajut d’imatges haurem d’endevinar, per exemple, quins planetes són rocosos i quins gasosos, quins planetes tenen més satèl·lits o també quins són els més càlids i quins els més freds entre molts d’altres detalls que podrem descobrir!

Sabies que la #SerradelMontsec es declara reserva Starlight?

Patrocinadors

Institucions