MENÚ
  • Comprar Entrades

Coneix l’Astronòmic

Qui som

El Parc Astronòmic del Montsec es troba al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, en una localització extraordinària considerada el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya. Les baixes precipitacions en forma de pluja, la poca contaminació lumínica i l’alçada, converteixen la Serra del Montsec, en el lloc idoni per a la instal·lació d’un centre de referència mundial en matèria d’astronomia.

El parc apropa la ciència al públic per donar a conèixer la grandesa d’un cel nocturn amb unes característiques extraordinàries que ens permet descobrir els secrets de l’univers. Per això, es considera l’equipament d’astronomia més important de Catalunya, que també esdevé un referent en l’ensenyament i la divulgació de les ciències de l’espai i de l’univers.

L’Astronòmic ofereix nombroses activitats en plena natura per a tots els públics, tant diürnes com nocturnes, adreçades a universitats, escoles però també a nivell informatiu bàsic per a famílies, aficionats, etc.

Instal·lacions i equipaments

El COU consta de tres estructures principals:

Edifici Central

L’Edifici Central del Centre d’Observació de l’Univers acull l’exposició permanent interactiva dedicada a l’astronomia i les ciències espacials. L’exposició es divideix en tres espais. Comença amb la zona d’acollida dedicada al Parc Astronòmic i al paper de l’astronomia en la societat. El segon espai és la Sala de l’Univers, un viatge des de l’origen de l’univers fins als descobriments més recents. Finalment trobem un espai innovador, la Sala Starlight dedicada a la protecció de l’entorn nocturn contra la contaminació lumínica.

L'ull del Montsec

L’Ull del Montsec és una instal·lació única al món. Consta d’un planetari digital equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o cúpula completa) que permet la recreació tant del cel actual com de qualsevol època, així com la reproducció de pel·lícules en format full dome que permeten mostrar als visitants aspectes diferents dels purament astronòmics, projectats en una cúpula de 12 metres de diàmetre amb el màxim rendiment gràcies al sistema actiu 3D.

Aquest equip també és una plataforma per a l’observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 m de diàmetre i la seva paret frontal s’obren completament, deixant el visitant sota l’espectacular cel del Montsec.

Parc del Telescopi

És l’espai reservat per a l’observació del firmament, tant de nit com de dia. Està format per tres edificis amb cúpules astronòmiques i espai per a la instal·lació dels telescopis portàtils del COU.

  • Un telescopi catadiòptric de configuració Dall-Kirkham de 50 centímetres de diàmetre, situat al nou Observatori-Aula. Un nou espai que combina funcions d’observatori amb un espai habilitat perquè 84 persones assegudes puguin gaudir de l’observació astronòmica. Aquest telescopi està totalment automatitzat i conté l’equip necessari per obtenir imatges astronòmiques d’alta qualitat.
  • Un telescopi catadiòptric de configuració Schmidt-Cassegrain de 40 centímetres de diàmetre, situat a la Gran Cúpula. Aquest telescopi totalment automatitzat es completa amb l’equip necessari per obtenir imatges astronòmiques d’alta qualitat.
  • Un telescopi refractant de 15 centímetres de diàmetre i de molt alta qualitat òptica, situat a la Cúpula Petita. Aquest excepcional telescopi es completa amb l’equip necessari per obtenir imatges astronòmiques d’alta qualitat i amb l’equip més avançat per permetre l’observació del Sol amb un telescopi.
  • I tot l’estat. Aquest dispositiu consisteix en un sistema de seguiment i obtenció d’imatges del Sol en temps real. Aquestes imatges es projecten automàticament a la planta baixa de la Gran Cúpula, permetent l’observació d’un disc solar de més d’un metre de diàmetre.
  • Un conjunt de telescopis portàtils amb els seus accessoris, format per més de 20 aparells de diversos tipus òptics: refractors, reflectors de Newton i catadiòptrics. Permetran als visitants nocturns del COU apropar-se el més possible a l’observació del cel.

Observant el cel del Montsec: Reserva Starlight

Fa tres temporades, el Parc Astronòmic del Montsec va guanyar per unanimitat el Premi Starlight 2020 en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc. Un premi que se suma a la categoria d’ambaixador Platinum Dark Sky de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el 2019. A més, la serra del Montsec és el segon lloc del món en rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, que compta amb l’aval de la UNESCO.

El Parc té un ampli reconeixement internacional gràcies a la recerca que es fa al mateix centre. Per això, una temporada més, centra la seva activitat en la protecció del cel contra la contaminació lumínica. En conseqüència, la divulgació científica aprofita l’anomenat “cel fosc”, un recurs natural excepcional i poc conegut, com a centre del turisme que es desenvolupa a la zona, fet que es tradueix en un augment de l’economia de la comarca.

Sabies que la #SerradelMontsec es declara reserva Starlight?

Patrocinadors

Institucions

Certificacions & Distintius de qualitat