Activitats escolars

Educació Primària (2n cicle)

Sessions de Planetari

La sessió de planetari consta de diverses parts. Inicialment realitzem una projecció de temàtica astronòmica i, tot seguit, fem una explicació del cel amb el simulador. Veurem els planetes i les estrelles visibles aquella nit i viatjarem en el temps per observar com la seva posició va canviant amb el pas de les hores i dels dies. Ens fixarem també amb les constel·lacions, figures que les antigues civilitzacions van dibuixar en el cel i que han arribat fins als nostres dies. Viatjarem també fora de la Terra per veure més de prop el Sol i els planetes que formen el Sistema Solar. Finalment contemplarem el secret que amaga el planetari i que el fa únic en el món!
A continuació teniu un breu resum de les projeccions que podeu escollir:

BEYOND THE SUN

Una nit, quan la Celeste se’n va a dormir, rep una visita inesperada. És en Moon, qui coneix molts dels secrets de l’Univers. Amb ells descobrirem que, més enllà del Sistema Solar, podem trobar molts altres planetes que coneixem amb el nom d’exoplanetes. Veurem com es poden detectar, quins elements els caracteritzen i altres curiositats sobre aquests objectes llunyans i misteriosos.

GRANPA & ZOE

Què en sabem de la llum? Quins colors formen la llum del Sol? La Zoe, una jove dingo, descobreix les respostes a aquestes preguntes de la mà d’en GranPa, un científic retirat que viu en una tranquil·la casa de camp. Un dia, de sobte, un gas misteriós enfosqueix el cel. En un viatge a l’espai carregat d’aventures, en GranPa i la Zoe hauran de posar a prova les seves habilitats científiques per descobrir d’on ve aquest gas i aconseguir que la llum del Sol torni a ser visible des de la Terra.

3, 2, 1 LIFTOFF

Enmig de les muntanyes de ferralla d’un abocador hi viuen una colla de hàmsters.
Entre ells destaca l’Elon, un hàmster a qui li agrada molt la ciència, a diferència dels seus companys que no se’l prenen gaire seriosament. Un bon dia quelcom misteriós provinent de l’espai exterior cau a l’abocador. Dins del cràter format per l’impacte hi ha un robot que ha caigut de la nau espacial on viatjava. Posant a prova els seus coneixements científics, l’Elon haurà de buscar el mitjà per retornar el robot a la nau espacial abans no sigui massa tard.

POLARIS

Els pols del planeta Terra són zones molt fredes i on durant els mesos d’hivern gairebé no hi arriba la llum del Sol. Quina n’és la causa? Passa el mateix en altres planetes? A bord de la nau Polaris, acompanyats de l’os Vladimir i el pingüí James, descobrirem el què succeeix en els altres planetes del sistema Solar i, aplicant el mètode científic, intentarem trobar una explicació que doni resposta a les nostres preguntes.

LUCÍA, EL SECRET DELS ESTELS FUGAÇOS

L’os Vladimir i el pingüí James comencen una nova aventura a bord de la seva nau espacial, Polaris. Objectiu: les aurores polars. Ara bé, un impacte no previst a la nau i un aterratge al bell mig de la jungla faran que es plantegin noves preguntes. Què són i de què estan fets els meteorits? Per què brillen els estels fugaços? De nou a bord del Polaris i amb una nova acompanyant iniciaran un nou viatge pel Sistema Solar per intentar respondre aquestes preguntes aplicant, com sempre, el mètode científic.

GALAKTOS

Eugeni Milkman és un personatge molt peculiar, pilota una nau de l’empresa Galaktos que es dedica al repartiment de productes làctics (llet, iogurts i sorbets) per tota la nostra galàxia, la Via Làctia. Acompanyats de l’Eugeni i el seu becari viatjarem i descobrirem com són els objectes més fascinants de la nostra Galàxia. Travessar nebuloses o cavalcar per un forat negre són reptes molt senzills i divertits per aquests viatgers de l’espai.

Observacions

LA NOSTRA ESTRELLA EL SOL (OBSERVACIÓ DEL SOL)

Durant el dia el Sol ens escalfa i il·lumina el nostre entorn. Però com és el Sol? El tenim lluny o a prop? És gran o petit? Quin és el seu color? Amb els aparells que tenim al nostre centre respondrem totes aquestes preguntes. També podrem veure si hi ha alguna taca solar o bé si en aquell moment s’està produint alguna fulguració en el Sol.

LA NIT DE LES ESTRELLES (OBSERVACIÓ NOCTURNA)

Quan és de nit al Montsec, el millor cel de Catalunya, podem observar amb gran detall la Lluna, planetes, estrelles i altres objectes més llunyans i misteriosos. Combinant observacions a ull nu i telescopis ens aproparem a descobrir el cel nocturn.

Tallers

ENLAIRANT COETS

5, 4, 3, 2, 1 acció!!! En aquesta activitat descobrirem detalls i curiositats dels coets i en farem volar alguns propulsats per aigua i aire. Tots els nens i nenes podran gaudir de l’experiència d’enlairar el seu primer coet.

CONSTRUÏM UN PLANISFERI

Igual que quan circulem per una ciutat podem necessitar un plànol o un GPS per orientarnos, per trobar les estrelles i les constel·lacions més destacades en el cel podem utilitzar un planisferi. Fabricarem amb materials ben simples aquest aparell i aprendrem a ferlo servir per poder veure quines estrelles i constel·lacions tenim visibles en cada hora de la nit tots els dies de l’any.

EL SISTEMA SOLAR A L’HABITACIÓ

La Terra, el planeta on vivim, és només un dels objectes que tenim al Sistema Solar. El Sol, planetes com ara Venus, Mart, Júpiter i Saturn o satèl·lits com la Lluna amaguen detalls molt interessants. Amb l’ajut d’imatges, haurem d’endevinar, per exemple, quins planetes són rocosos i quins gasosos, quins planetes tenen més satèl·lits o també quins són els més càlids i quins els més freds entre molts altres detalls que podrem descobrir!

EL RELLOTGE DE SOL

En l’actualitat disposem de multitud de dispositius per saber en tot moment quina hora és però antigament no era així. Com s’ho feien doncs? Des de temps remots s’han fabricat rellotges que, a partir de la posició del Sol i veient com és la seva ombra, ens han permès saber quina hora és. En aquesta activitat construirem un rellotge de Sol amb materials senzills i veurem com utilitzar-lo.

Sabies que la #SerradelMontsec es declara reserva Starlight?

Patrocinadors

Institucions