Aquest fenomen, poc comú en latituds tan baixes com la de Catalunya, és conseqüència d’una forta activitat solar que està enviant partícules carregades cap a la Terra. Aquestes partícules interactuen amb l’atmosfera terrestre i creen les impressionants llums de colors que caracteritzen les aurores boreals.
Tot i que es tracta d’un fenomen molt excepcional, també es va poder apreciar des del Parc Astronòmic del Montsec el passat mes de maig, moment en què es va registrar l’aurora boreal més important des de fa més d’un segle i mig.
Què són les aurores boreals i com es creen?
Les aurores boreals són un espectacle de llums naturals que es produeixen al cel nocturn, principalment a les regions polars. El Sol emet partícules carregades que viatgen per l’espai, les quals formen el vent solar. Quan aquestes partícules xoquen amb l’atmosfera terrestre, exciten els àtoms de gasos com l’oxigen i el nitrogen. En tornar al seu estat normal, aquests àtoms alliberen energia en forma de llum, creant les fascinants cortines de colors que veiem a les aurores. Tot i que són més comuns en zones properes als pols, com Alaska, Canadà, Islàndia o Noruega, de vegades, una forta activitat solar com l’actual pot permetre que siguin visibles a latituds més baixes.