Els Perseids, també coneguts popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç, són una de les pluges d’estrelles més famoses i espectaculars que es poden observar des de la Terra. Cada any, al voltant de mitjans d’agost, aquest esdeveniment astronòmic atreu l’atenció de milers d’aficionats a l’astronomia. És una de les pluges d’estels amb major intensitat de tot l’any i també la més coneguda, ja que es produeix en una època molt agradable per gaudir del cel nocturn.
A continuació, et presentem 10 curiositats sobre els Perseids que potser no coneixies:
1. Origen en el cometa Swift-Tuttle: els Perseids es produeixen quan la Terra passa per la trajectòria que va fer un cometa anomenat Swift-Tuttle als anys 90. Aquest cometa, descobert el 1862, va viatjar pel sistema Solar als anys 90 i, degut a la proximitat amb el Sol que va experimentar, va alliberar una sèrie de partícules de pols que van quedar dispersades per l’espai. Cada any, a principis d’agost, la Terra creua per aquella zona i aquestes partícules entren a la nostra atmosfera, produint les cues brillants que anomenem estels fugaços.
2. Quines són les seves característiques?
Normalment són partícules de pols que tenen la mida d’un gra de sorra, podent arribar a la mida d’una pedra que agafem amb la mà. A l’entrar a l’atmosfera de la Terra, es comencen a escalfar pel fregament amb el gas i s’acaben desintegrant, convertint-se en cues brillants que duren de centèsimes de segon a un parell de segons, depenent de la seva mida. Com que semblen estels que cauen al cel s’anomenen popularment com “estels fugaços” però científicament s’en diuen meteors.
3. Nombre de Perseids per hora: Durant el seu punt àlgid, es poden veure fins a 60-100 meteors per hora. Aquesta densitat de meteors fa que els Perseids siguin una de les pluges d’estrelles més intenses de l’any.
4. La constel·lació de Perseu: El nom “Perseids” prové del fet que els meteors semblen radiar des de la constel·lació de Perseu. Aquesta constel·lació és visible en el cel nocturn durant els mesos d’estiu a l’hemisferi nord cap a les 2h de la matinada, fent que aquest sigui el moment en què podem observar-ne amb major intensitat.
5. Meteors ràpids: Els meteors dels Perseids són coneguts per la seva velocitat. En entrar a l’atmosfera terrestre, poden viatjar a una velocitat de fins a 59 km/s (uns 212.400 km/h).
6. La llum de la Lluna: La visibilitat dels Perseids pot variar d’any en any segons la fase de la Lluna. Si la pluja d’estels coincideix amb la fase de Lluna plena o gairebé plena pot dificultar l’observació dels meteors més febles.
7. Quan es podran veure al 2024?
La pluja de Perseids de 2024 va començar cap al 17 de juliol i acabarà el 24 d’agost. Aquest any, per les fases de la Lluna amb què anirà coincidint, seran molt visibles a finals de juliol i la primera quinzena d’agost, sobretot, passada la mitjanit i mirant cap al seu radiant a Perseu. N’esperem el pic la nit del 12 al 13 d’agost, però els dies anteriors i posteriors ja se’n veuran molts al cel. Sobretot els dies anteriors, que tindrem menys llum de Lluna.
8. Supersticions i creences: En moltes cultures, veure una estrella fugaç es considera un fet de bon auguri i es creu que si demanes un desig mentre en veus una, aquest es farà realitat.
9. Seguretat i gaudi: Observar els Perseids no requereix cap equip especial. De fet, la millor forma d’observar-les és a simple vista, sense telescopis, tal i com fem al Parc Astronòmic del Montsec durant les visites nocturnes d’aquells dies, on aprofitem la part exterior de l’activitat per observar el cel a simple vista, explicar-les i localitzar la zona del cel on se’n veuen més.
10. #ElMillorCelDeCatalunya, també per observar Perseids! Per a l’observació de Perseids, el més important és trobar un lloc fosc, allunyat de la contaminació lumínica. Per això és ideal el cel de la Serra del Montsec, declarat Reserva Starlight, on està situat el Parc Astronòmic d’Àger.
En resum, els Perseids són un fenomen astronòmic fascinant i accessible que captiva a persones de tot el món. Així que prepara’t, reserva la teva experiència nocturna a parcastronomic.cat i vine a gaudir amb nosaltres d’aquest espectacle de la natura!