Actualment, la Serra del Montsec és considerada un dels indrets que mostra unes condicions d’observació del cel excepcionals i un cel considerat com un dels millors del món. Tot això és gràcies a la seva localització geogràfica, situada al Prepirineu català, en una zona elevada, encaixada entre el congost i una zona poc poblada, que permet que hi hagi poca contaminació lumínica.
S’anomena contaminació lumínica a l’emissió de llum de fonts artificials nocturnes en unes condicions d’intensitat, direcció i rangs espectrals innecessaris per a la realització d’activitats previstes en la zona geogràfica on s’han instal·lat aquests llums.
La Generalitat de Catalunya va aprovar l’any 2001 la primera llei autonòmica de l’Estat espanyol dedicada a la protecció del cel. La llei 6/2001 d’ordenació ambiental de l’enllumenat per la protecció del medi nocturn. L’any 2007 es va aprovar la Declaració Mundial en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, coneguda internacionalment com la Declaració Starlight.
Per contribuir a un cel net, des del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) s’han realitzat diverses accions en la conserva i millora del cel, com per exemple s’ha dut a terme la realització d’anàlisis amb les estacions fixes i amb càmeres amb objectiu de peix per obtenir resultats excepcionals i mesurar els resultats de la contaminació.
També s’ha fet ús de la utilització de la pràctica de l’ull de peix que ofereix una visió de tota la cúpula celeste i permet determinar l’origen i la magnitud de fonts contaminants que poden estar molt allunyades. S’han dut a terme diferents plans d’enllumenats en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i les institucions dels territoris per permetre la millora de l’ús d’enllumenats més adequats per un indret únic en el món.
Per seguir preservant el cel del Montsec, s’ha promogut l’ús d’utilització de la llum d’una manera adequada. De manera que la llum es dirigeixi de dalt cap a baix, de manera que només un 1% de la llum surti per damunt de l’horitzontal i s’utilitzin llums d’un cromatisme adequat o làmpades de sodi d’alta o baixa pressió o bé LED sense cap emissió de tons blaus, seguint els protocols de la normativa catalana vigent.
El Montsec i el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) han sigut guardonats amb els següents reconeixements:
– Durant l’any 2012 i 2013, es va avaluar el cel del Montsec mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la fundació Starlight. Aquesta investigació va concloure que vint-i-quatre termes municipals eren certificats com Destinació Turística Starlight amb l’aval del programa Home i Biosfera de la UNESCO i onze dels mateixos també eren certificats com a Reserva Starlight reconeguts com a cels excel·lents. Concloent certifiquem que el Montsec és un lloc únic en el món amb un cel excel·lent per fer observació del cel.
– L’any 2019 el PAM va ser guardonat amb el Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional.
– L’any 2020 el PAM i l’estació de muntanya d’Espot dos equipaments de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Han sigut guardonats amb els Premis Internacionals Starlight 2020. El PAM ha obtingut el premi en la categoria d’Educació i Difusió de l’astronomia i el Cel Fosc. L’estació de muntanya d’Espot ha obtingut la menció d’honor per les activitats de divulgació de cel nocturn que es desenvolupen a l’estació.
1. Utilitzar llums de sodi a baixa pressió, no utilitzant metalls pesants i consumeixen cinc cops menys.
2. Realitzar un bon reciclatge de les bombetes de llum.
3. Apagar la llum cada cop que no l’estiguis utilitzant o no sigui necessària.
4. Utilitzar llums exteriors amb sensors de moviment.
5. No enfocar ni llums, ni làsers cap al cel.