El 2025 serà un any de màxima activitat solar, fenomen que ja estem poden observar aquest 2024 amb un evident increment de taques i altres elements, i que s’allargarà fins a principis del 2026. Durant els propers mesos hi haurà cada cop més activitat al Sol. Posteriorment, s’assolirà el màxim d’intensitat, que es mantindrà entre un i dos any.
Aquesta temporada, les persones interessades a contemplar de ben a prop aquest fenomen solar tenen una cita al Parc Astronòmic del Montsec, ubicat al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, ja que només es podran percebre amb telescopi. A través de les seves experiències diürnes, tant les dirigides al públic general com les dissenyades per a les famílies, els visitants podran descobrir de la mà d’un astrònom aspectes espectaculars del Sol i, alhora, gaudir d’una observació més dinàmica del Sol. En aquest cas, des del parc, sempre es recomanen les visites de matí, que és quan el Sol es troba més amunt al cel i és més favorable per l’observació.
Ara i fins al 2026, l’observació del gran astre serà encara més espectacular. Bàsicament es podrà notar la presència de dos fenòmens a la superfície del Sol. Per una banda, es perceberan més taques al sol, que són les zones més fosques i menys calentes de la superfície. Apareixen i desapareixen durant uns quants dies i amb el màxim solar n’hi ha un major nombre visible. D’altra banda, també es podran observar més fulguracions solars, que es formen a les capes externes del Sol i expulsen matèria i radiació solar a l’espai. Aquestes descàrregues d’energia són les responsables de les aurores boreals i australs a la Terra, en els països i territoris més propers als pols terrestres. Paral·lelament, també es podran advertir més erupcions solars i prominències.
Amb tot, durant aquesta fase del cicle solar, que es repeteix cada 11 anys, també es poden produir tempestes solars, que consisteixen en l’arribada de partícules energètiques del Sol en major quantitat i intensitat del que és freqüent, com a conseqüència de les flamarades, i això pot generar aurores més intenses als pols i que, alhora, es puguin veure des de llocs no habituals. Aquest augment de partícules carregades que arriben a la terra pot provocar efectes en els satèl·lits i les comunicacions. Per això se segueix a nivell global per protegir els satèl·lits i, si convé, orientant-los per evitar danys en cas que es produeixi una fulguració molt intensa.
Tots aquests fenòmens son completament normals en el Sol, però son més visibles durant el màxim solar.
Nit Mundial Starlight
El proper dissabte 20 d’abril se celebrarà la 15a edició de la Nit Mundial Starlight. L’esdeveniment, promogut per la Fundació Starlight, va néixer en defensa del cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles. El seu origen es remunta al 2007, durant la Primera Conferència Internacional Starlight, en què es va aprovar la “Declaració Mundial en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles”, una carta magna signada per representants de la UNESCO, l’Organització Mundial de Turisme i la Unió Astronòmica Internacional, entre d’altres agències i organitzacions internacionals. La declaració considera el cel una herència universal.
L’Astronòmic va ser guardonat fa quatre anys amb el premi Starlight a l’educació en astronomia i el cel fosc. A més es troba ubicat al Montsec, indret amb un dels millors cels del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles. De fet, la serra del Montsec és el segon lloc del món que compta amb una doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight des del 2013.
El mateix dissabte 20 d’abril, a les 12.30 h del matí, l’Ajuntament d’Àger i el Geoparc Orígens, en el marc del seu 6è aniversari, organitzaran una observació solar al Castell d’Àger. L’activitat estarà dirigida per un astrònom de l’Astronòmic.
Esdeveniments estrella del 2024
Al llarg del 2024, l’Astronòmic oferirà, entre d’altres, tres experiències singulars. Una és la projecció de l’icònic album de Pink Floyd ‘The Dark Side of the Moon’, en commemoració al seu 50è aniversari. El Parc Astronòmic commemora el llegat de la banda de rock britànica amb una experiència immersiva amb música i imatges envoltants. Continuaran les projeccions que es van iniciar el desembre passat fins al 16 de novembre d’aquest any.
La segona proposta és el Festival d’Astronomia, que se celebra cada any i enguany arriba a la seva 10a edició, on presentarà una àmplia gamma d’activitats científiques, culturals i d’oci, dissenyades per a tota la família. L’objectiu principal és divulgar la ciència a la societat i promoure el Montsec com a destinació d’astroturisme.
Finalment, el cicle “Música sota les Estrelles” arriba aquesta temporada a la seva 14a edició, tot combinant una visita al Parc amb un espectacle musical d’artistes catalans. Les visites nocturnes permeten gaudir de l’experiència en un entorn únic, sota el cel estrellat.