MENÚ
  • Comprar Entrades

Activitats escolars

Educació Primària (3r cicle)

Sessions de Planetari

La sessió del planetari consta de diverses parts. Inicialment, fem una projecció astronòmica6 i després expliquem el cel amb el simulador. Veurem els planetes i les estrelles visibles aquella nit i viatjarem en el temps per observar com canvien les seves posicions al llarg de les hores i els dies. També ens centrarem en les constel·lacions, figures que les civilitzacions antigues dibuixaven al cel i que han arribat als nostres dies. També viatjarem fora de la Terra per veure de més a prop el Sol i els planetes que formen el Sistema Solar. Finalment contemplarem el secret que amaga el planetari i que el fa únic al món!

A continuació tens un breu resum de les projeccions que pots triar:

BEYOND THE SUN

Una nit, quan la Celeste se’n va a dormir, rep una visita inesperada. És la Lluna, que coneix molts dels secrets de l’Univers. Amb ells descobrirem que, més enllà del Sistema Solar, podem trobar molts altres planetes coneguts com a exoplanetes. Veurem com es poden detectar, quins elements els caracteritzen i altres curiositats sobre aquests objectes llunyans i misteriosos.

GRANPA&ZOE

Què en sabem de la llum? Quins colors formen la llum del Sol? La Zoe, una jove dingo, descobreix les respostes a aquestes preguntes de la mà d’en GranPa, un científic retirat que viu en una tranquil·la casa de camp. Un dia, de sobte, un gas misteriós enfosqueix el cel.
En un viatge a l’espai carregat d’aventures, en GranPa i la Zoe hauran de posar a prova les seves habilitats científiques per descobrir d’on
ve aquest gas i aconseguir que la llum del Sol torni a ser visible des de la Terra.

3, 2, 1 LIFTOFF

Enmig de les muntanyes de ferralla d’un abocador hi viuen una colla de hàmsters.
Entre ells destaca l’Elon, un hàmster a qui li agrada molt la ciència, a diferència dels seus companys que no se’l prenen gaire seriosament. Un bon dia, quelcom misteriós provinent de l’espai exterior cau a l’abocador. Dins del cràter format per l’impacte, hi ha un robot que ha caigut de la nau espacial on viatjava. Posant a prova els seus coneixements científics, l’Elon haurà de buscar el mitjà per retornar el robot a la nau espacial abans no sigui massa tard.

WE ARE STARS

Us heu preguntat mai de què estem fets? Quin és l’origen de totes les coses? En una simple tenda enmig d’un parc d’atraccions podrem
trobar les respostes a aquestes preguntes.
Farem un viatge per la història de l’univers des dels seus inicis fins als nostres dies.
Descobrirem com es van formar els primers àtoms, el naixement de les estrelles, la fusió nuclear, les supernoves, l’origen de la vida i la seva evolució. Ens hi acompanyes?

VIATJANT AMB LA LLUM

La llum juga un paper molt rellevant en les nostres vides. Ja a la prehistòria la descoberta del foc va jugar un paper clau. També els antics, gràcies a l’observació del cel de la nit, sabien en quina estació de l’any es trobaven.
Acompanyats per un nen i la seva mare descobrirem com es forma la llum en una estrella com el Sol i el seu paper, no tant sols en l’estudi de l’univers, sinó també en el nostre dia a dia.

STARS

Per què brillen les estrelles? Com és la seva evolució des de la formació fins al seu final?
El planetari ens aproparà a conèixer com són les estrelles, les grans fàbriques d’energia de l’Univers. Podrem veure com les més grans acaben la seva vida en una gran explosió que anomenem Supernova o com algunes viuen agrupades formant cúmuls. També veurem com ha evolucionat l’astronomia al llarg de la història i coneixerem alguns dels elements més misteriosos de l’univers.

GALAKTOS

Eugeni Milkman és un personatge molt peculiar, pilota una nau de l’empresa Galaktos que es dedica al repartiment de productes làctics (llet, iogurts i sorbets) per tota la nostra galàxia, la Via Làctia. Acompanyats de l’Eugeni i el seu becari viatjarem i descobrirem com són els objectes més fascinants de la nostra Galàxia. Travessar nebuloses o cavalcar per un forat negre són reptes molt senzills i divertits per aquests viatgers de l’espai.

Observacions

LA NOSTRA ESTRELLA EL SOL (OBSERVACIÓ DEL SOL

Durant el dia el Sol ens escalfa i il·lumina el nostre entorn. Però com és el Sol? El tenim lluny o a prop? És gran o petit? Quin és el seu color? Amb els aparells que tenim al nostre centre respondrem totes aquestes preguntes.
També podrem veure si hi ha alguna taca solar o bé si en aquell moment s’està produint alguna fulguració en el Sol.

LA NIT DE LES ESTRELLES (OBSERVACIÓ DE NIT)

Quan es fa de nit al Montsec, el millor cel de Catalunya, podem observar amb gran detall la Lluna, planetes, estrelles i altres objectes més llunyans i misteriosos. Combinant l’observació a simple vista i l’ús de telescopis ens aproparem a la descoberta del cel nocturn

Tallers

ENLAIRANT COETS

5, 4, 3, 2, 1 acció!!! En aquesta activitat descobrirem detalls i curiositats dels coets i en farem volar alguns propulsats per aigua i aire. Tots els nens i nenes podran gaudir de l’experiència d’enlairar el seu primer coet.

EL SISTEMA SOLAR A L’HABITACIÓ

La Terra, el planeta on vivim, és només un dels objectes que tenim al Sistema Solar. El Sol, planetes com ara Venus, Mart, Júpiter i Saturn o satèl·lits com la Lluna amaguen detalls molt interessants. Amb l’ajut d’imatges, haurem d’endevinar, per exemple, quins planetes són rocosos i quins gasosos, quins planetes tenen més satèl·lits o també quins són els més càlids i quins els més freds entre molts altres detalls que podrem descobrir!

EL RELLOTGE DE SOL

En l’actualitat disposem de multitud de dispositius per saber en tot moment quina hora és però antigament no era així. Com s’ho feien doncs? Des de temps remots s’han fabricat rellotges que, a partir de la posició del Sol i veient com és la seva ombra, ens han permès saber quina hora és. En aquesta activitat construirem un rellotge de sol amb materials senzills i veurem com utilitzar-lo.

LES CARES DE LA LLUNA

La Lluna, el nostre únic satèl·lit natural, gira al voltant de la Terra. Ara bé, la veiem sempre igual? Si ens hi fixem, ens adonarem que alguns dies la veiem tota il·luminada, altres dies només un tros i altres dies ni tan sols la podem veure. En aquest taller, coneixerem amb més detall els moviments de la Terra i la Lluna i els reproduirem a escala per tal de visualitzar com es produeixen les fases de la Lluna i respondre preguntes com ara: la Lluna ens mostra sempre la mateixa cara? Quan es produeix un eclipsi?

CONSTRUÏM UN PLANISFERI

Igual que quan circulem per una ciutat podem necessitar un plànol o un GPS per orientarnos, per trobar les estrelles i les constel·lacions més destacades en el cel podem utilitzar un planisferi. Fabricarem amb materials ben simples aquest aparell i aprendrem a ferlo servir per poder veure quines estrelles i constel·lacions tenim visibles en cada hora de la nit tots els dies de l’any.

Sabies que la #SerradelMontsec es declara reserva Starlight?

Patrocinadors

Institucions

Certificacions & Distintius de qualitat