Educació secundària (2n cicle)
Sessions de planetari
La sessió de planetari consta de diverses parts. Inicialment realitzem una projecció de temàtica astronòmica i, tot seguit, fem una explicació del cel amb el simulador. Veurem una reproducció del cel que es veu al Montsec durant la nit del dia de la visita. Destacarem els planetes i les estrelles més brillants així com les diferents constel·lacions que siguin visibles. A més, el simulador ens permetrà viatjar en el temps i en l’espai per veure com canvien els objectes visibles en el cel amb el pas de les hores i dels dies o també segons la zona de la Terra on ens trobem. Tindrem l’oportunitat de veure de prop alguns dels planetes del Sistema Solar i conèixer els detalls que els fan més especials. Podrem viatjar també més enllà dels límits del Sistema Solar i conèixer algun dels secrets que s’amaguen als confins de l’Univers.
Finalment contemplarem el secret que amaga el planetari i que el fa únic en el món!
A continuació teniu un breu resum de les projeccions que podeu escollir:
VOYAGER
Durant la segona meitat del segle XX, en el marc de la carrera espacial, es van produir grans avanços en l’exploració de l’espai exterior.
El 1977 la NASA va enviar a l’espai les sondes Voyager que van explorar els planetes Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Gràcies a la informació
proporcionada per les Voyager descobrirem algunes curiositats d’aquests planetes i d’alguns dels seus satèl·lits. Ara bé, el viatge de les Voyager no s’ha acabat. Què es trobaran més enllà del Sistema Solar?
CAP COM GO
El 20 de juliol de 1969 els primers astronautes van arribar a la Lluna. Va ser una fita històrica. Ara bé, quins passos es van realitzar prèviament per tal que la missió fos un èxit? Quines dificultats es van haver de superar? Va ser l’únic viatge que es va fer a la Lluna?
En aquest magnífic documental descobrirem amb més detall la gran història de les missions Apollo.
5000 ULLS: MAPEJANT L’UNIVERS AMB DESI
La llum és la principal font d’informació que tenim de la immensa majoria de cossos celestes i la podem recopilar gràcies a l’ús de
telescopis que se situen en els indrets més foscos de la Terra. Per exemple, a Arizona hi trobem el Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) que recull la informació que prové de milions i milions de galàxies.
Descobrirem alguns dels seus detalls tècnics i també veurem el testimoni d’alguns dels científics que fan possible el seu funcionament.
PIRINEUS LA NUIT
En algunes de les valls més remotes dels Pirineus encara es pot contemplar la increïble bellesa del cel nocturn. En canvi, a les grans ciutats, l’excés de llum artificial provoca efectes negatius més enllà de la impossibilitat de veure un cel realment fosc. En aquest documental descobrirem quines causes hi ha darrere la contaminació lumínica i com podem il·luminar les ciutats de forma més intel·ligent per mitigar-ne els efectes en el context de canvi climàtic que ens afecta.
DESVELANT L’UNIVERS INVISIBLE
Des de temps remots els humans ens hem interessat per a l’observació del cel. Ara bé, a simple vista podem observar només una petitíssima part de l’Univers. Des de la introducció dels primers telescopis al segle XVII hem pogut conèixer molts dels elements que el formen que, d’altra manera, serien invisibles als nostres ulls. Així doncs, veurem amb més detall el funcionament d’aquests instruments i també alguns dels cossos celestes i dels fenòmens més espectaculars que els telescopis ens han permès descobrir.
WE ARE STARS
Us heu preguntat mai de què estem fets? Quin és l’origen de totes les coses? En una simple tenda enmig d’un parc d’atraccions podrem trobar les respostes a aquestes preguntes.
Farem un viatge per la història de l’univers des dels seus inicis fins als nostres dies. Descobrirem com es van formar els primers àtoms, el naixement de les estrelles, la fusió nuclear, les supernoves, l’origen de la vida i la seva evolució. Ens hi acompanyes?
TO SPACE AND BACK
En les darreres dècades el desenvolupament de noves tecnologies ens ha permès avançar en el coneixement que tenim sobre l’univers. Ara bé, sabies que aquestes tecnologies tenen altres aplicacions més enllà de l’exploració espacial? Descobrirem com tots aquests elements, que van ser inicialment dissenyats per a l’observació de l’univers, juguen un paper molt destacat en la nostra vida quotidiana.
DAWN OF THE SPACE AGE
Quin va ser el primer satèl·lit artificial al voltant de la Terra? Quan va arribar l’home a la Lluna?
A partir de la segona meitat del segle XX es van produir grans avanços en la carrera espacial en el context de la Guerra Freda. En aquesta sessió veurem la seva evolució des del llançament del primer satèl·lit artificial, l’Sputnik, fins als nostres dies passant per esdeveniments com els primers viatges a l’exterior de l’atmosfera terrestre o l’arribada de l’home a la Lluna en les conegudes missions Apollo.
STARS
Per què brillen les estrelles? Com és la seva evolució des de la formació fins al seu final?
El planetari ens aproparà a conèixer com són les estrelles, les grans fàbriques d’energia de l’univers. Podrem veure com les més grans acaben la seva vida en una gran explosió que anomenem supernova o com algunes viuen agrupades formant cúmuls. També veurem com ha evolucionat l’astronomia al llarg de la història i coneixerem alguns dels elements més misteriosos de l’univers.
SELECCIÓ NATURAL
A principis del segle XIX la ciència anava fent progressos però bona part del coneixement que tenim en l’actualitat encara no s’havia formulat. Per exemple, en aquella època es creia que l’existència de la Terra era de només uns pocs milers d’anys. En aquest context, un jove Charles Darwin s’embarca a bord de l’HMS Beagle, un vaixell de la marina britànica amb el que farà la volta al món. Acompanyarem Darwin en aquest viatge on coneixerà amb més detall espècies que viuen en llocs allunyats de la seva Anglaterra natal, com ara les Illes Galàpagos, i que li permetrà formular la seva teoria de la selecció natural.
Observacions
OBSERVEM EL SOL
Encara que sembli una mica estrany també podem fer astronomia de dia. En aquest cas l’observació se centra en l’única estrella que podem veure, el Sol. Visitarem el parc de telescopis i mostrarem els instruments emprats per a l’observació solar. Comentarem de forma detallada les característiques principals del Sol i descobrirem quina és la seva estructura.Des de fa segles sabem que el Sol presenta mostres d’activitat com, per exemple, la presència de taques, fàcules i/o fulguracions. Per tant, explicarem el perquè de la seva presència i intentarem observar-ne alguna en directe.
LA NIT DE LES ESTRELLES (OBSERVACIÓ DE NIT)
Quan es fa de nit al Montsec, el millor cel de Catalunya, podem descobrir amb gran detall tot tipus d’objectes astronòmics, ja sigui la Lluna, planetes com Júpiter i Saturn, estrelles o objectes més llunyans i misteriosos com ara nebuloses o galàxies. Així doncs, visitarem el parc de telescopis i, combinant l’observació a simple vista amb l’ús de telescopis, coneixerem amb més profunditat alguns d’aquests objectes misteriosos.
Tallers
LA HISTÒRIA DE L’UNIVERS
L’Univers ha evolucionat des de la seva formació, fa uns 13.800 milions d’anys, fins als nostres dies. Descobrirem quines han estat les seves etapes des de l’aparició de les primeres partícules fins als nostres dies passant per la formació del Sistema Solar o les primeres formes de vida. Has pensat mai què tenen en comú un globus en inflar-se i el nostre Univers?
ON ESTAN LES GALÀXIES?
La gran majoria de les estrelles que hi ha a l’univers es troben formant part de galàxies, com la nostra Via Làctia. Ara bé, com és l’estructura d’una galàxia? Com es classifiquen? Respondrem a algunes d’aquestes preguntes i, amb un senzill exercici pràctic, calcularem de manera aproximada la distància entre la Via Làctia i altres galàxies llunyanes.
DESCOMPOSEM LA LLUM
Què és la llum? Quines són les seves principals característiques? Per què resulta d’especial interès pels astrònoms? Ja al segle XVIII, Newton va descobrir que la llum blanca està composada per llum de diversos colors. Amb l’ajuda d’un senzill espectrògraf, que construirem in situ, respondrem algunes de les preguntes plantejades i descobrirem quin és l’espectre de la llum procedent de diferents fonts com, per exemple, bombetes o tubs fluorescents.
LA MIDA DE LA TERRA
Fa més de 2.200 anys que Eratòstenes va descobrir que a la ciutat de Siena (actual Assuan) al voltant del 21 de juny no es veia cap ombra mentre que a Alexandria, on vivia, se’n veien tots els dies de l’any. Amb aquesta informació i mesurant la llargada de les ombres a Alexandria va trobar un mètode per calcular el radi de la Terra. Amb un simple pal i unes taules podrem repetir aquesta mesura històrica i determinar quina és la mida de la Terra.